O nama

PROFILAKSA

Općenito govoreći, profilaksa obuhvaća niz medicinskih/stomatoloških mjera čiji je cilj sprečavanje bolesti. Konkretno u stomatologiji, primarna profilaksa obuhvaćala bi sve one postupke koji za cilj imaju sprečavanje razvoja karijesa ili parodontalne bolesti te se primarno provodi kod djece. Sekundarna bi se profilaksa odnosila na odrasle osobe (i djecu s već saniranom usnom šupljinom) i temeljila bi se na postupcima koji za cilj imaju sprečavanje pogoršanja stanja. Osim pružanja usluga iz područja implantologije i parodontologije, nudimo i profesionalne usluge s područja profilakse bolesti usne šupljine.

Što je to profilaksa bolesti usne šupljine?

Danas se zna da se gotovo 90% patoloških promjena u usnoj šupljini može spriječiti temeljitom i redovitom higijenom usne šupljine i povremenim profesionalnim čišćenjem zuba. Pravovremenim provođenjem profesionalne higijene (profilaktičkim tretmanom) moguće je održati zdravlje, odnosno zaustaviti bolesti usne šupljine.

Zašto je potrebna profilaksa?

Svaka odrasla osoba ima barem nekakav problem u usnoj šupljini, no ono što je zajedničko svima je prisutnost bakterija i biofilma – dobro organizirane strukture u kojoj žive dobre i loše bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi.
Danas je poznato preko 500 vrsta bakterija koje žive u ustima čovjeka (više nego u bilo kojem drugom dijelu tijela), no većina nije opasna. Onih nekoliko desetaka vrsta za koje je dokazano da mogu uzrokovati patološke promjene zapravo je lako kontrolirati, pod uvjetom da posjedujete znanja i sredstva.