Pitanja i odgovori

Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja

Danas se zna da se gotovo 90% patoloških promjena u usnoj šupljini može spriječiti temeljitom i redovitom higijenom usne šupljine i povremenim profesionalnim čišćenjem zuba. Pravovremenim provođenjem profesionalne higijene (profilaktičkim tretmanom) moguće je održati zdravlje, odnosno zaustaviti bolesti usne šupljine
Svaka odrasla osoba ima barem nekakav problem u usnoj šupljini, no ono što je zajedničko svima je prisutnost bakterija i biofilma – dobro organizirane strukture u kojoj žive dobre i loše bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi. Danas je poznato preko 500 vrsta bakterija koje žive u ustima čovjeka (više nego u bilo kojem drugom dijelu tijela), no većina nije opasna. Onih nekoliko desetaka vrsta za koje je dokazano da mogu uzrokovati patološke promjene zapravo je lako kontrolirati, pod uvjetom da posjedujete znanja i sredstva.
Profilaksa ili profesionalna profilaktička skrb obuhvaća skup postupaka kojima se na jednostavan i bezbolan način sprečava niz patoloških stanja usne šupljine, a provodi se u redovitim vremenskim intervalima, ovisno o specifičnostima usne šupljine.
Svatko je različit, prema tome i njegovo održavanje oralne higijene trebalo bi biti prilagođeno zahtjevima i situaciji. Specijalist parodontolog (ili dentalni higijeničar) može Vam dati preporuke kako optimalno provoditi oralnu higijenu nakon detaljnog pregleda i razgovora o Vašim oralnohigijenskim navikama.
Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi potpornim aparatom zuba te liječenjem bolesti potpornog aparata zuba, parodontalnih bolesti.
Točnu dijagnozu parodontalne bolesti može postaviti samo doktor stomatologije na temelju kliničkog pregleda i rendgenske snimke. Simptomi koji bi mogli ukazivati na parodontalnu bolest uključuju krvarenje gingive, bolnost zubnoga mesa, klimanje zuba, razmicanje zuba te povlačenje zubnog mesa. Bitno je znati da povlačenje zubnog mesa često ne znači parodontalnu bolest, već manje opasno stanje koje se naziva gingivalna recesija. Za detaljnije informacije predlažemo da dogovorite posjetu ordinaciji.
Sklonost parodontalnoj bolesti nasljeđuje se, ali još nije potpuno jasno na koji način. Ako Vaši roditelji imaju, ili su imali problema sa zubnim mesom, preporuka je da nam se obratite i dogovorite pregled. Danas postoje i napredne mikrobiološke tehnike kojima je moguće ustanoviti imate li povećanu sklonost razvoju parodontalne bolesti.
Krvarenje zubnog mesa znak je upale gingive (gingivitisa). Iako je često upala prisutna samo u mekom tkivu, ponekad se ona proširi i u dublje slojeve tkiva i zahvaća potporni aparat zuba (parodont). U slučaju simptoma krvarenja koja traje neko vrijeme najbolje je dogovoriti termin kod parodontologa koji će ustanoviti postoji li bolest ili ne.
Recall je sustav redovitih kontrola koje se organiziraju za svakog pojedinca, ovisno o stanju i specifičnostima usne šupljine.
Bez obzira imate li prirodne zube ili implantate kao nosače protetskih radova, bitno je redovito ih profesionalno kontrolirati. Profesionalno čišćenje kod pacijenata koji imaju implantate provodi se na nešto drugačiji način, ali svakako je potrebno, u odgovarajućim vremenskim intervalima koji se određuju nakon pregleda parodontologa.