Važno za higijenu usta

Četkica za zube – osnovno sredstvo

Današnje četkice proizvode se od umjetnih materijala (poliestera), a optimalna debljina vlakana varira od 0,18 do 0,1 mm. Nepobitna znanstvena činjenica jest da tanje dlačice velike čvrstoće i izuzetne fleksibilnosti (npr. Curen ® vlakna Curadenovih četkica debljine od 0.15, 0.12 i 0.1 mm, vlakna četkice Meridol debljine od 0.18 pri dnu do 0.05 mm na vrhu) osiguravaju temeljitije čišćenje u najosjetljivijem području uz rub zubnog mesa te oko rubova krunica.

Drugi ključni element je gustoća vlakana koja bi trebala biti što je moguće veća. Mekane četkice, danas toliko zagovarane, trebale bi imati od 3000 do preko 5400 dlačica kako bi se najbolje razvio učinak čišćenja. Da bi se eliminirala trauma i pri takvim pokretima, dlačice bi trebale biti zaobljene na svojim vrhovima.

Interdentalna četkica

Interdentalna četkica druga je temeljna „naprava“ za održavanje čistoće zuba. Četkicom se čisto 60% površine zuba, no čak 40% površine ostaje netaknuto nakon četkanja. Rješenje predstavlja interdentalna (međuzubna) četkica koja je veličinom vlakana prilagođena prostoru. Idealna međuzubna četkica ima tanku žicu na koju su postavljene gusto poredane dlačice velike elastičnosti.

Točnu veličinu i učestalost čišćenja međuzubnih prostora može odrediti samo doktor stomatologije ili dentalni higijeničar.

Strugač za jezik

Idealno sredstvo za uklanjanje neugodnog okusa, a u nekim slučajevima i jedina terapija zadaha iz usta. Smatra se da spojevi koji zaostaju u nepravilnoj površini jezika nakon obroka nose glavnu krivicu za zadah. Rješit ćete ga se jednostavno, upotrijebite strugač za jezik 1-2 puta dnevno u 5 poteza. Većina naslaga koje uzrokuju loš okus i zadah tako će nestati. Potrebno je ipak napomenuti da za definitivnu potvrdu da su naslage na jeziku uzrok lošeg okusa i zadaha treba potražiti savjet parodontologa/stomatologa.

Tekućina za ispiranje usne šupljine

Tekućina za ispiranje usne šupljine je pomoćno sredstvo u higijeni usne šupljine, a da bi bila učinkovita trebala bi sadržavati spojeve koji sprečavaju rast i prianjanje bakterija za površine u ustima. Klorheksidin-diglukonat je najučinkovitiji antibakterijski spoj koji danas postoji na tržištu.

Njegova je upotreba sigurna, djelotvorna i preporuča se gotovo svima. Detalje o koncentracijama, učestalosti i trajanju ispiranja možete dobiti nakon detaljnog parodontološkog pregleda u ordinaciji.